1166926

 

Titlu: Șatra

Autor: Zaharia Stancu

Colectie: Carte pentru toți

Editie: Necartonată

Editura: LITERA

Format: 170×110

Nr. pagini: 527

 

Pot spune că „Șatra” lui Zaharia Stancu este unul dintre cele mai bune romane pe care le-am citit vreodată. Apărut în 1971, romanul “Șatra” poate fi considerat o adevarată capodoperă a literaturii române postbelice.

Ideea de bază a romanului este degradarea tradițiilor , pierderea valorilor strămoșești perpetuate de secole în șatra lui Him bașa. De asemenea,romanul are valoare istorică, acțiunea  petrecându-se  în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cuvântul „război” fiind recurent în roman, asemeni apariției dezertorilor la șatră.

Incipitul constă tocmai în prezentarea unei situații care necesită aplicarea tradiției șatrei: frumoasa Lisandra l-a înșelat pe bărbatul ei, Goșu, cu alt tânăr din șatră, Ariston. Goșu are dreptul să o ucidă în fața șatrei cu biciul (harapnicul), însă o lasă în viață. Povestea de iubire dintre Lisandra si Ariston impotriva voinței lui Goșu  va viețui pe parcursul întregului roman.

Odată cu ordinul de a pleca din țară, șatra începe să se destrame. Ajunși dincolo de „marele fluviu”, spre Răsărit, și odată cu venirea iernii, atât oamenii cât și animalele încep să moară, conflictele dintre oamenii oacheși se înmulțesc.

Dintre toți, bulibașa Him a fost mereu bântuit de privirile oamenilor, care îi fixau ca pe niște morți. De asemenea, a fost și singurul care a bănuit că plecarea spre Răsărit va aduce moartea în șatră.

Finalul m-a întristat. Acesta prezintă o imagine a degradării datorata  unei ierni grele și pierderii ordinii impuse de un conducător.

Un roman captivant, pe care l-am citit pe nerăsuflate. Îl recomand din toată inima. Această operă a lui Zaharia Stancu mi-a întărit credința în ideea că autorii români ai secolului XX au dat naștere unor capodopere cu mult superioare creațiilor literare de azi.