Detalii tehnice: Capture

  • Titlu: Craciunul lui Poirot
  • Autor: Agatha Christie
  • Editura Rao
  • Seria Hercule Poirot
  • Traducere: Adrian Gabriel Mosoianu
  • Nr pagini: 252
  • Nota mea: 10/10

Hercule Poirot este un detectiv care reuseste sa puna cap la cap micile si aparent nesemnificativele detalii dintr-un caz de crima, dezvaluind in final ucigasul, iar actiunea se petrece in preajma Craciunului. Asadar, titlul nu are nimic secret sau greu de inteles si/sau interpretat.

Primele pagini cuprind intalnirea din tren dintre doi oameni abia sositi in Londra, Stephen Farr si Pilar Estravados, doi necunoscuti care aparent nu au nicio legatura. Insa ,cei doi au aceeasi destinatie, casa batranului si bogatului Simeon Lee, un om negru la suflet care si-a inselat sotia toata viata si se lauda cu acest fapt fata de ea, pana la moartea acesteia.

Urmatoarele pagini cuprind aceeasi discutie, insa purtata de cupluri diferite, pe tema aceluiasi subiect: daca sa participe sau nu la masa de Craciun la care au fost invitati de catre batranul Simeon Lee. Cuplurile respective sunt urmatoarele: Lydia si Alfred Lee, Magdalene si George Lee, Hilda si David Lee, barbatii Lee fiind frati. In cele din urma toti hotarasc sa participe. In ziua adunarii in aceeasi casa a fratilor, acestia au surpriza de a-l avea oaspete pe al patrulea frate, Harry, care a tot umblat prin lume si cheltuit banii tatalui. De asemenea, la casa Lee poposeste si Pilar Estravados, prezentandu-se drept fiica decedatei fiice a batranului Simeon Lee, Jennifer Lee. Batranul este incantat de sosirea acesteia si le aduce la cunostinta fiilor sai ca Pilar va locui in casa lui de acum inainte. O alta vizita neasteptata este cea a lui Stephen Farr, care se prezinta drept fiul unui bun prieten din tinerete al batranului. Si acesta este invitat sa participe la masa de Craciun din familie.

Desfasurarea liniara a evenimentelor este tulburata de uciderea batranului in camera sa incuiata pe interior si sosirea la scurt timp la locul faptei a inspectorului-sef Sugden. Acesta apeleaza mai departe la ajutorul lui Hercule Poirot si la colonelul Johnson pentru rezolvarea crimei.

Urmeaza pagini de framantari in mintea cititorului date de urmatoarele: fiecare personaj avea motiv sa il ucida pe batran si sa ii fure diamantele pe care le tinea incuiate in camera lui, fiecare il ura pe batran mai mult sau mai putin, schimbarile de marturii ale participantilor la cina, dezvaluiri de identitati, felul in care Poirot leaga indiciile cele mai banale intre ele si descopera faptasul si motivul uciderii batranului.

Aceasta carte mi-a placut foarte mult. Finalul este absolut fantastic, criminalul fiind personajul la care ma asteptam cel mai putin. Reconstituirea verbala a crimei realizata de catre Poirot este ,de asemenea, extraordinara prin bogatia detaliilor si patrunderea in mintea criminalului. Misterul este dominant in fiecare pagina , fiind elementul care da cartii frumusete.

Recomand din tot sufletul aceasta carte si cu siguranta voi citi si altele scrise de aceeasi autoare.

Multumesc, Andreea Avram, pentru recomandare!

Advertisements