Text argumentativ: Importanța modelelor în viața unui tânăr 

Un model pentru altă persoană poate fi oricine, mai ales pentru un tânăr, al cărui minte este foarte ușor de modelat. Dar de ce este important un model în viața unui tânăr? Deoarece uneori tinerii se simt pierduți, fără un scop în viață, fără o cale pe care să o urmeze, și au nevoie de ghidare din partea cuiva sau învățături pe care să le deprindă din comportamentul și acțiunile cuiva. De aceea un model are o importanță majoră în viața unui tânăr. 

În primul rând, tinerii au nevoie uneori de un model de personalitate, atunci când simt că nu se recunosc, nu se regăsesc. Un astfel de model poate fi un profesor, un bunic sau chiar un părinte. Tânărul poate lua tot ce este mai bun de la personalitatea acelei persoane, cum ar fi blândețea, înțelepciunea, cumpătarea, sau din contra, își poate însuși lucruri negative, precum aroganța, agresivitatea, impulsivitatea. De aceea este foarte important ce fel de model își alege tânărul, pentru că nu toate persoanele pot fi potrivite. În acest caz, trebuie să își aleagă înțelept modelul.  

În al doilea rând, un model poate influența parcursul vieții unui tânăr. De exemplu, dacă așa-zisul model îl îndreaptă pe tânăr să își descopere talentele și pasiunile, tânărul poate face o carieră din asta în viitor, sau poate lua aminte la experiența într-un domeniu al celui care îl îndrumă și poate alege să activeze el însuși în acel domeniu. Totul depinde de a alege persoana potrivită drept model. 

În concluzie, un model este foarte important în viața unui tânăr, deoarece îi poate oferi o direcție în viață, îl poate ajuta să își contureze caracterul și personalitatea și îl poate ajuta să își aleagă o meserie.  

© C.Ignat

Leave a comment